Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Απεβίωσε ο Αλέξανδρος Ταμπουράς

Έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Αλέξανδρος Ταμπουράς, ό άνθρωπος που συνέδεσε όσο κανένας άλλος το όνομά του με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο.

Διαβάζουμε στο NexDeal.gr, ότι ο εκλιπών, κατείχε τον τίτλο «πρύτανης των Ελλήνων Ασφαλιστών» και σφράγισε με την παρουσία και την δράση του την ελληνική ασφαλιστική αγορά και ως συνδικαλιστής. Την κρίσιμη περίοδο του 1968 ηγήθηκε της ομόθυμης κίνησης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών να απαλλαγεί η αγορά από τον τότε ασφυκτικό εναγκαλισμό των τραπεζών και της σχετικής παρέμβασης στην πρόσκτηση εργασιών. Ως πρόεδρος της ΕΑΕΕ στην διάρκεια της θητείας του (1970-73) νομοθετήθηκε το Διάταγμα 400/1970 «περί Ιδιωτικής Επιχειρήσεως Ασφαλίσεως» που – παρά τις όποιες μεταλλαγές στην πορεία του – παραμένει μέχρι σήμερα ο βασικός αναπτυξιακός άξονας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Παράλληλα ηγήθηκε εμπνευσμένα μιας συλλογικής προσπάθειας αναβάθμισης του ασφαλιστικού επαγγέλματος και κυρίως της κατάρτισης των στελεχών των ασφαλιστικών εταιριών.
Ημερομηνίες Σταθμοί
- 1944 δημιούργησε την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
- 1956 η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και η ΠΑΤΡΙΣ συγχωνεύονται και ο Αλέξανδρος Ταμπουράς αναλαμβάνει Διευθυντής της νέας εταιρίας.
- 1969 Ο Αλέξανδρος Ταμπουράς συνίδρυσε, με τον Δημήτρη Κοντομηνά την INTERAMERICAN ΕΠΕ.
- 1969 Ο Αλέξανδρος Ταμπουράς μαζί με τον Δημήτρη Κοντομηνά -«Ασπίς Πρόνοια» και «Interamerican»- εκδίδουν το πρώτο στην παγκόσμια ασφαλιστική ιστορία αστρασφαλιστήριο, με ασφαλισμένους τους πρώτους ανθρώπους που πήγαν στη Σελήνη Νιλ Αρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Έντουιν Όλντριν.
- 1986 μεταβιβάζει τις μετοχές του στον Παύλο Ψωμιάδη και αποχωρεί οριστικά από την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου