Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Οι λαθρομετανάστες και ο... εσωτερικός τουρισμός!

Tο απομεσήμερο, ακούστηκε από το ραδιόφωνο του Alpha 9.89 να μιλάει ο νομάρχης Έβρου κ. Νικ. Ζαμπουνίδης, για τους λαθρομετανάστες και τα όσα είπε, εξέπληξαν τους ακροατές, καθώς είναι τελείως άγνωστα σε εμάς τους κατοίκους του «κράτους των Αθηνών», αυτά που συμβαίνουν στην ακριτική περιοχή με τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες.
Γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής των όσων ειπώθηκαν, επειδή δεν μαγνητοφωνήθηκαν! Λοιπόν…
Στο Έβρο και κοντά στην Ορεστιάδα, η Νομαρχία, με την αρωγή του υπουργείου Εσωτερικών μετέτρεψε τον χώρο ενός παλιού εργοστασίου σε κέντρο Υποδοχής, ικανό να φιλοξενήσει 280 λαθρομετανάστες αξιοπρεπώς που σημαίνει: κρεβάτια με κλινοσκεπάσματα, είδη προσωπικής καθαριότητας, ρουχισμό και τρία γεύματα ημερησίως.
Στον εν λόγω χώρο, φιλοξενούνται για ένα χρονικό διάστημα λαθρομετανάστες οι οποίοι μετά τη σύλληψή τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν περάσει από ιατρικές εξετάσεις.
Μετά από το ορισμένο χρονικό διάστημα, οι λαθρομετανάστες αφήνονται ελεύθεροι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά δεν διαθέτουν ούτε χρήματα, μήτε διαβατήριο! Και προκειμένου να μην γίνουν μόνιμοι… κάτοικοι Έβρου, η νομαρχία μισθώνει λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τους προωθεί προς τον ελληνικό νότο. Ο κάθε λαθρομετανάστης μπορεί να κατέβει σε όποια στάση θέλει, αλλά η πλειονότητά τους κατευθύνεται κατ' Αθήνα μεριά!
Έρχονται εδώ οι άνθρωποι και αρχίζουν το σουλατσάρισμα μήπως και βρουν να φάνε κανένα κομμάτι ψωμί. Κάποια στιγμή η Αστυνομία κάνει μία επιχείρηση «σκούπα», τους μαζεύει και τους ξαναστέλνει με τις κλούβες στον… Έβρο! Εκεί τους ξανακάνουν ταυτοποίηση, τους ξανακάνουν ιατρικές εξετάσεις και τους ξαναφιλοξενούν στον ίδιο χώρο Υποδοχής! Όταν περάσει το ορισμένο χρονικό διάστημα, τους απελευθερώνουν, τους βάζουν στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ για το ταξίδι προς τον νότο και… τούμπαλιν η ίδια «ιστορία»! Έτσι, για να μην λέμε ότι σημειώνεται ύφεση στον... εσωτρικό τουρισμό!
Όπως είπε ο νομάρχης Έβρου, αυτή η «φιλοξενία» κοστίζει αρκετά στο νομό, αλλά και στους επαγγελματίες που συνεργάζονται για την υπόθεση των λαθρομεταναστών. Για παράδειγμα έφερε το χρέος του € 1 εκατ. στα ΚΤΕΛ και άλλων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία κέτερινγκ που πήρε με μειοδοτικό διαγωνισμό τη δουλειά για να παρέχει τα τρία γεύματα την ημέρα.
Βέβαια, η νομαρχία Έβρου, δεν τα κάνει όλα αυτά από το «κεφάλι» της και γι’ αυτό ο νομάρχης επιρρίπτει τις ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον -κατ’ αυτόν- ανύπαρκτο συντονισμό μεταξύ του υπουργού και δύο υφυπουργών. Αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου