Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΦΩΣ... από τον Βγενόπουλο και τη MIG

Το σχέδιο "ΦΩΣ" για την αλλαγή στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας υγείας, παρουσίασε χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος και εμμέσως πλην σαφέστατα ο… θρασύς οικονομικός παράγων του τόπου στοχεύει στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης με τα λαμόγια και τις λοβιτούρες. Το σχέδιο είχε εκθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντησή τους και τώρα δημοσιοποίησε την πρόταση της MIG που φέρει τον κωδικό όνομα "ΦΩΣ".

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βγενόπουλος, η εφαρμογή του σχεδίου έχει ως στόχο την απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία που θα προτείνει και προτείνει στην πολιτεία ο όμιλος της MIG.

Όταν πληροφορήθηκε τα περί Σχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει περαιτέρω τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα, με ένα πιο σύγχρονο, πιο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί και τις δυνατότητες του διαδικτύου ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή των προτάσεων Βγενόπουλου για την διαφάνεια στο δημόσιο.

Ε, κάπου θα πρέπει να ανησυχούμε – όχι τόσο για το πολιτικάντικο της δήλωσης του κ. Χατζηδάκη, όσο για το «άλλο» σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο «ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή των προτάσεων Βγενόπουλου».

Κι αυτό, οπωσδήποτε αποτελεί ένα «μήνυμα» προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο, για το πόσο υπολογίζεται το σχέδιο «ΦΩΣ»…

Δεν γνωρίζω ποιός... τρελλός θα δεχθεί να υφίσταται, κύριε Βγενόπουλε, τόσο άγριο έλεγχο και να συμμετέχει ενεργά στο γκρέμισμα ενός κράτος το οποίο «χτίστηκε» με τόσο αίμα, τόσες εξορίες και τόσες απάτες. Μα είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας άρχισε να «ενοχλεί»; Τέλος πάντων…

Το σχέδιο "ΦΩΣ" προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διαδικτυακού τόπου με σειρά πεδίων που θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου (υπουργείων, δημοσίων επιχειρήσεων, ΝΠΔΔ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ), όπου θα πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα οποιασδήποτε μορφής των ανωτέρω φορέων. Οι αλλαγές που απαιτούνται στην υπάρχουσα νομοθεσία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της αρχής ότι δικαίωμα γνώσης των ανωτέρω εξόδων έχουν με διεύρυνση της αρχής «εννόμου συμφέροντος» όλοι οι Έλληνες αφού ως φορολογούμενοι συμμετέχουν στα έσοδα του κράτους, άρα δικαιούνται να ενημερώνονται και για τη χρήση αυτών των χρημάτων. Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί ότι η παράβαση της εν θέματι υποχρέωσης δημοσίευσης επισύρει αυστηρές ποινές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε έκπτωση καθηκόντων.

Επίσης, το σχέδιο "ΦΩΣ" προβλέπει την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

-Την κατάργηση του συστήματος «σφραγισμένων» προσφορών και των απευθείας επιλογών – αναθέσεων του Δημοσίου με την υιοθέτηση του συστήματος «e-procurement», δηλαδή διαγωνιστικές διαδικασίες μειοδοσίας ή πλειοδοσίας με απόλυτη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου και με τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από όλους τους Έλληνες.

-Την υιοθέτηση του συστήματος των «φωναχτών» πλειστηριασμών για διαγωνισμούς μεγάλης αξίας, οι οποίοι θα διεξάγονται παρουσία των ενδιαφερομένων και θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο (web-casting).

-Την κατάργηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων και «πριμοδοτήσεων», με την υιοθέτηση ενός συστήματος βαρύτατων χρηματικών ποινών αν οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διαγωνιστικών προδιαγραφών.

Επίσης, το σχέδιο "ΦΩΣ" προβλέπει την εποπτεία της διαφάνειας στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και της λειτουργίας του νέου συστήματος προμηθειών από μια διακομματική Επιτροπή που μπορεί να είναι υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής. Εφ΄ όσον η πολιτεία υιοθετήσει εν όλω ή εν μέρει ή με μη ουσιώδεις παραλλαγές το σχέδιο "ΦΩΣ" ή κάποιο παρεμφερές σχέδιο, η MIG είναι έτοιμη, εφ΄ όσον της ζητηθεί, να συνδράμει στην υλοποίησή του τεχνικά και υλικά, στο μέτρο, φυσικά, του δυνατού, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Ο κ. Βγενόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι η MIG, μέσω της θυγατρικής της Singular Logic, είναι έτοιμη να προσφέρει στο Δημόσιο δωρεάν και άμεσα ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του σχεδίου "ΦΩΣ", τις κεντρικές υποδομές και την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, τις καλύτερες παροχές Υγείας του Δημοσίου.

Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου ο κ. Βγενόπολους ανέφερε: «Όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν τη διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, τον περιορισμό της σπατάλης και το τέλος της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Εν έτει 2009 η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον απεριόριστες δυνατότητες να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη, εφ΄ όσον τελικά υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση, και αυτό καταδεικνύει το σχέδιο "ΦΩΣ". Η MIG θέλει να λειτουργεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα με καθεστώς ισονομίας και απόλυτης διαφάνειας, με δυνατή οικονομία και ισχυρούς καταναλωτές και τα επιχειρηματικά της συμφέροντα συμπίπτουν με το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της».

1 σχόλιο:

  1. Φίλε μου, αγαπητέ,
    οι " φωτεινές θεωρίες" είναι σαν τα ανέκδοτα.
    Άλλοι τα καταλαβαίνουν και αντιδρούν αναλόγως... κι άλλοι τ' αφήνουν να περνούν 'ξώδερμα.
    Αν ...κατεδαφιστεί όλο το σύστημα, τότε, τί θα κάνουμε "χωρίς τους βαρβάρους?"
    Χαιρετισμούς από τον Δημήτρη, φανατικό φίλο σου,
    με αγάπη,
    Υιώτα,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή