Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Άραξε δικιέ μου! Το ΔΝΤ φροντίζει για πάρτη σου.

Παρακάτω αναδημοσιεύεται μία είδηση από το SofokleousIn. Όχι ότι είναι άγνωστη, αλλά επειδή είναι πολύ καλά διατυπωμένη και μπορεί να γίνει αντιληπτή ακόμη και από τον πλέον εν αφασία περιπεσόντα Έλληνα πολίτη.
Αναδημοσεύται με μία συμφωνία: όχι μόνον να μην βγει κανείς στους δρόμους και να πάρει πέτρες ή ντομάτες, αλλά ούτε καν να εκφράσει οποιασδήποτε μορφής διαμαρτυρία.
Κι αυτό διότι, δεν πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες των εν Ελλάδι κατοίκων και αποχαρακτηριστούν ως ο πιό "ευγενείς" πολίτες της Ευρώπης. Τοκυριώτερο να μην δείξουν στους απέναντι ότι δεν έχουν οικονομική άνεση! Όμως έτσι και ζοριστεί κανείς και δεν έχει πρόχειρη βαζελίνη, ας κράξει λεβέντικα: "Ω ρε πονούν τα παληκάρια;"!
Η είδηση:
Προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί επί δύο χρόνια και ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, το ΔΝΤ προτείνει μέτρα-σοκ, που θα πλήξουν όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και τους συνταξιούχους. Μεταξύ άλλων συνιστά γενικό πάγωμα μισθών και συντάξεων την επόμενη χρονιά, κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων- Πάσχα, των επιδομάτων αδείας και των επικουρικών συντάξεων και δραστικό περιορισμό των φοροαπαλλαγών.
Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 1,7% και την επόμενη χρονιά θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,4%.
Η συρρίκνωση της οικονομίας θα προκαλέσει διόγκωση της ανεργίας, που θα φθάσει σε 9,5% φέτος και σε 10,5% την επόμενη χρονιά. Οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τις 500.000, ενώ μαζί με τους μη καταγεγραμμένους και τους υποαπασχολούμενους θα είναι περίπου 700.000.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί στο 6,2% του ΑΕΠ φέτος και σε 7,5% το επόμενο έτος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για να αποτραπεί αυτή η δημοσιονομική έκρηξη, απαιτούνται μέτρα που θα αποφέρουν στο Δημόσιο 3,5 δισ. ετησίως, επί 4 χρόνια.
Για το ασφαλιστικό ο διεθνής οργανισμός προτείνει μέτρα-σοκ, όπως η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους.
Επίσης, υποστηρίζει πως οι συντάξιμες αποδοχές θα πρέπει να υπολογίζονται όχι με βάση την τελευταία πενταετία, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση τους μισθούς όλου του εργασιακού βίου.
Για τους μισθούς και τις συντάξεις, συνιστά να συνεχισθεί το «πάγωμα» και το 2010, να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ προτείνει περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Για την αύξηση των εσόδων, εκτιμά ότι χρειάζεται περικοπή ή κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, αύξηση των κατώτερων συντελεστών ΦΠΑ, επιβολή τεκμαρτού φόρου στους αυτοαπασχολούμενους και κατάργηση της αντικειμενικής αξίας ακινήτων.
Συνιστά επίσης να αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (βενζίνη, ποτά, τσιγάρα) και να αναβληθεί η σχεδιαζόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Υ/Γ
Όπως θα έγινε αντιληπτό, το ΔΝΤ αναφέρεται μόνον σε εργαζόμενους και σε συνταξιούχους. Πας απόφοιτος της Α' Τάξεως Δημοτικού καλείται να σκεφθεί. Η φέτα της φωτογραφίας, δεν μπαγιατεύει. Διατηρείται και εκτός ψυγείου. Αχρείαστη νά 'ναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου