Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Το ΣΑΕ για την "Ανθολογία" της ΕΕΛΣΠΗ

Κείμενα που ξεχειλίζουν από το νόστο για την πατρίδα, τις πολιτισμικές «ταυτότητες» που κουβαλούν οι Έλληνες της διασποράς στις χώρες διαμονής αλλά και την αγωνία για τη διάδοση της οικουμενικότητας του ελληνισμού, περιλαμβάνονται στην 4η Ανθολογία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών- Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η), που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Ζήτη» και παρουσιάστηκε σήμερα (σ.σ. 31/5) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Έτσι αρχίζει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και συνεχίζει...
Η «4η Ανθολογία» αποτελεί το απόσταγμα της σκέψης λογοτεχνών ελληνικής καταγωγής που ζουν σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους και παρουσιάζεται, μετά από τέσσερα χρόνια συστηματικής δουλειάς, χάρη στη στήριξη του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη και τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».
«Η Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η είναι μία λογοτεχνική κοιτίδα που αποσκοπεί στη διάδοση του ελληνισμού και διαμεσολαβεί για τη διεξαγωγή ενός πνευματικού διαλόγου ανάμεσα στους διανοούμενους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης», ανέφερε στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου ο πρόεδρος της Ένωσης, συγγραφέας Βάϊος Φασούλας προσθέτοντας ότι «Ο μελετητής της λογοτεχνίας μέσα από τα έργα των αποδήμων μπορεί βέβαια να συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν τις ιδιαιτερότητές της γραφής και των θεμάτων τους που οφείλονται στη χρόνια παραμονή τους στο εξωτερικό, συνάμα όμως παρέχεται η δυνατότητά να αποσαφηνιστεί και η έννοια της ελληνικότητας, όπως σχηματοποιείται από τους κοινούς προβληματισμούς τους σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, τα κοινωνικά αδιέξοδα, την πορεία του ελληνισμού στο σύγχρονο γίγνεσθαι».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της δημιουργίας και της λειτουργίας της της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η, μέσω του διαδικτύου. «Γνωρίζοντας δε, όλοι μας την διαδικασία εκπόνησης του σημαντικού αυτού τόμου παρακολουθούμε το ιδεατό να γίνεται πράξη μέσα από την ίδια την διεργασία των μέσων παραγωγής, τόσο των ανθρώπων όσο και της τεχνολογίας, των συγγραφέων, στους οποίους επιτράπηκε μέσω του διαδικτύου να έρθουν συντομότερα και πιο αποτελεσματικά πιο κοντά. Θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει ένα δομικό παράδειγμα για θεματική δικτύωση του Ελληνισμού».
Ο κ. Ταμβάκης μίλησε ακόμη για τη σημασία που έχει το γεγονός ότι τα κείμενα που παρουσιάζονται στο βιβλίο γράφτηκαν στη μητρική γλώσσα σ’ έναν ξένο τόπο. «Σκεφτείτε πόση αγάπη προϋποθέτει κάτι τέτοιο, πώς η Ελλάδα μέσα τους ξεχείλιζε. Πως μετουσίωσαν τα συναισθήματα τους σε τέχνη. Αναζητεί ο συγγραφέας να βρει την πατρίδα, μετουσιώνει τα βιώματα της ξενιτιάς σε θέληση για έναν ιδεατό μέρος όπου ο Ελληνισμός και το "όλον" αποτελούν την "αυτήν" ύπαρξη».
Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη- Μέτζου, μίλησε για την «σχεσιακή εγγύτητα» που καταλύει όλα τα εμπόδια προσέγγισης που θέτουν ο χρόνος και ο χώρος, καθώς το κύριο στοιχείο της είναι το είδος της σχέσης που έχουμε με ανθρώπους, με τα αντικείμενα και τον κόσμο. «Περίτρανη απόδειξη της σχεσιακής εγγύτητας έχουμε στην υλοποίηση αυτού του τόμου που έχει αποδείξει πόσο κοντά βρίσκονται στην πατρίδα οι έλληνες της διασποράς που ζουν στις πέντε ηπείρους. Και αυτό γίνεται, γιατί τους ενώνει κάτι κοινό. Η Ελλάδα. Η χώρα που γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους, η αγάπη για αυτό τον τόπο καθώς και η εσωτερική ανάγκη να εκφραστούν, να καταθέσουν τις σκέψεις τους προβληματισμούς τα αισθήματα τις αναμνήσεις από την πατρίδα τη λαχτάρα τους για την επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκαν και τις σκέψεις τους για ιδέες και αξίες που ενώνουν ανθρώπους και λαούς».
Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, έκρυβε και πολύ συγκίνηση στο χαιρετισμό των ομογενών λογοτεχνών που παρέστησαν και μίλησαν για το βιβλία με λόγια καρδιάς. Ο Σπύρος Δαρσινός, τομεάρχης ΗΠΑ της ΕΕΛΣΠΗ, αναφέρθηκε στις σαράντα δύο «μικρές φλόγες» που ενώθηκαν στον ίδιο κορμό, τον ελληνικό κορμό.«Η καθεμία με το δικό της τρόπο και τη δική της ιδιαιτερότητα. Και σε μία εποχή που αδελφοποιεί ιδιαιτερότητές και χαρακτηριστικά, υπάρχει ανάγκη να μείνει αυτή η φλόγα που έρχεται από τα παλιά.. Ένα βιβλίο έχει ψυχή και ενέργεια, μία ενέργεια από συμπυκνωμένη γνώση που μένει και πέρα από το πέρασμα του συγγραφέα».
Η Γιώτα Στρατή, λογοτέχνης από τη Νέα Υόρκη, διαπίστωσε ότι «ο ελληνισμός της διασποράς έχει παραμεριστεί και ότι δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος καθώς διαθέτει πάρα πολλούς και καλούς λογοτέχνες» ενώ η Χριστίνα Τσαρδίκου, γιατρός από την Αργεντινή και ποιήτρια, συμπλήρωσε πως πρόκειται για το απόσταγμα 42 ψυχών που έχουν αγωνιστεί στην ξενιτιά. «Το να παραμείνεις Έλληνας στο εξωτερικό δεν είναι και το πιο εύκολο. Στο βιβλίο οι αναγνώστες ίσως δουν το ίδιο μας το αίμα και τα δάκρυα που έχουν γράψει την κάθε λέξη» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι σιγανοί ψίθυροι γίνονται κραυγές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του βιβλίου. Οι ομογενείς συγγράφεις, ζητούμε μία απλή αποδοχή, μία αγκαλιά για τη σωτηρία της ψυχής μας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η., Στράτος Δουκάκης που ζει στη Βενεζουέλα ενώ ο Παντελής Ξανθίδης, εκπρόσωπος της ΕΕΛΣΠΗ στην Ελλάδα, επισήμανε το μέγεθος της προσπάθειας να συγκεντρωθεί όλο αυτό το υλικό μέσω του διαδικτύου. «Λίγοι άνθρωποι καταφέραμε να μαζέψουμε όλες τις γειτονιές των Ελλήνων και να πιούμε ένα ούζο στον καφενέ της στρατόσφαιρας» σημείωσε.
Τέλος, η Ιουστίνη Φραγκούλη, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τον Καναδά, υπογράμμισε ότι «η ομογένεια έχει άξιους λογοτέχνες και συγγραφείς που δυστυχώς δεν έχουν την προσβασιμότητα στην ελληνική αγορά». Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος -συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΑΝΩ: Ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, οι εκ Νέας Υόρκης μέλη της ΕΕΛΣΠΗ κ. Σπύρος Δαρσινός (ποιητής και λογοτέχνης) και κυρία Γιώτα Στρατή (ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας) και ένας άλλος τύπος εξ Αθηνών αγνώστων λοιπών στοιχείων!
ΜΕΣΗ: Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ από την Βενεζουέλα κ. Στράτος Δουκάκης, ο πρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ, από τη Γερμανία κ. Βάϊος Φασούλας, με τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη.
ΚΑΤΩ: Η συνάδεφος κυρία Ιουστίνη Φραγκούλη υπό την ιδιότητα της συγγραφέως και ο συνάδελφος κ. Κώστας Μπλιάτκας, υπό την ιδιότητα του συντονιστή της παρουσίασης της "4ης Ανθολογίας της ΕΕΛΣΠΗ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου