Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Παρέμβαση από ΕΕ για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία παράβασης για νόθευση του ανταγωνισμού στο κύκλωμα εμπορίας και διανομής καυσίμων, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς το ασυμβίβαστο των ισχυουσών εθνικών διατάξεων με το άρθρο 43 της Συνθήκης ΕΚ (δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης)".
Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε η Επιτροπή στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Κ. Μποτόπουλο σε ερώτησή του για με τα μέτρα που (δεν) έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κυκλώματος διανομής καυσίμων.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, πέρα από τη διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα σχετικά με την ανταγωνιστική κατάσταση του ευρωπαϊκού τομέα πετρελαίου (διύλιση, χονδρικό εμπόριο, διανομή, λιανικό εμπόριο), με στόχο την εκτίμηση των τοπικών συνθηκών στη λειτουργία του τομέα του πετρελαίου στην ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, η Επιτροπή ενδέχεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ΕΕ γενικότερα ή σε συγκεκριμένα κράτη μέλη.
Σχετικά με το ευρωπαϊκό... δώρο του Πάσχα προς την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΠAΣOK κ. Μποτόπουλος, δήλωσε:
«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει με τη σημερινή της απάντηση την ύπαρξη φαινομένων καρτέλ στο χώρο των καυσίμων στην Ελλάδα και την έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης για πάταξή τους. Επίσης, παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής και την από καιρό διαφαινόμενη κίνηση της διαδικασίας κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, άπραγη παραμένει η κυβέρνηση και απέναντι στα έντονα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην εγχώρια αγορά των καυσίμων. Μεταξύ Απριλίου 2008 και Απριλίου 2009 έχουμε πτώση 50% στη διεθνή τιμή του πετρελαίου και μόλις 18% πτώση στην τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα. Όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν διεθνώς, ο Έλληνας καταναλωτής δεν βλέπει αντίστοιχη αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων. Η κερδοσκοπία δεν ενοχλεί την κυβέρνηση, εξοργίζει, όμως, τους πολίτες και εκθέτει τη χώρα μας».

1 σχόλιο: