Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Αποκαλύψεις Βγενόπουλου για τα δομημένα στην "Κ.Ε."

Συνταρακτικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" με τις αποκαλύψεις του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, περί των περιβόητων δομημένων ομολόγων που έβαλαν "μ'εσα" τα ταμεία. "Ρουκέτα MIG για τα ομόλογα" είναι ο τίτλος της εφημερίδας και η αποκάλυψη που υπογράφεται από τον συνάδελφο κ. Χρήστο Ζέρβα, είναι... βόμβα μεγατόνων!
Συγκεκριμνένα, το "κατηγορώ" του κ. Βγενόπουλου για ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο των δομημένων, αναφέρεται σε ένα συντονισμένο κυβερνητικό σχέδιο για την αγορά των "τοξικών" ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και σε σχετικό του υπόμνημα ο κ. Α. Βγενόπουλος προβαίνει σε επώνυμες καταγγελίες.
Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Κ.Ε." μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

Ο Α. Βγενόπουλος, που εμπλέκεται ως τραπεζίτης στο δομημένο ομόλογο του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), απαντά ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που προέτρεψε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύσουν σε «τοξικά» ομόλογα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη εις βάρος της περιουσίας τους. 
Στο στόχαστρό του μπαίνουν ονομαστικά ο τότε υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρής και η Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης όσο και ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος. 
Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Γ. Λέκκας μελετά τώρα με προσοχή το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, από το οποίο ανακύπτει, πλέον, θέμα ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και πότε θα αποφασίσει να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, δεδομένου ότι τον Ιούνιο παραγράφονται οι τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών. 
Ο Α. Βγενόπουλος εμφανίσθηκε πριν από λίγες ημέρες (19/1) στον ανακριτή ιδιαίτερα ενοχλημένος για την εμπλοκή του στην υπόθεση. 
1. Στο απολογητικό του υπόμνημα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό προϊόν άνθισε εκείνη την περίοδο «υπό κρατική προτροπή, καθώς εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών... Το κέρδος του Δημοσίου από την έκδοση δομημένων αντί απλών ομολόγων υπολογίζεται ότι υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ».
2. «Μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι εκείνη τη χρονική περίοδο (περί το 2005), σύσσωμες σχεδόν οι διοικήσεις 24 ασφαλιστικών ταμείων προχώρησαν σε αγορές δομημένων ομολόγων, κάτι που μαρτυρά αδιαμφισβήτητα ότι η συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή ήταν αποτέλεσμα σαφούς κρατικής προώθησης στα πλαίσια της ευρύτερης τότε κυβερνητικής πολιτικής», σημειώνει.
3. «Ο μεγάλος ωφεληθείς από την αγορά είναι το Δημόσιο, που είχε διορίσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων». Δεν είναι τυχαίο ότι όταν η τράπεζα έστειλε στο ΤΑΞΥ ενδεικτικούς πίνακες με εκδόσεις δομημένων και απλών ομολόγων, η διοίκηση του ταμείου έδειξε ενδιαφέρον μόνο για δομημένα ομόλογα και μάλιστα όχι για τμηματικές-μικρότερες αγορές αλλά μαζικές, περίπου στο 20% συγκεκριμένων εκδόσεων».
4. «Ολα έγιναν με πλήρη γνώση της Τράπεζας της Ελλάδας και των συναρμόδιων υπουργείων, που έλεγχαν άμεσα τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και ενημερώνονταν από το ΤΑΞΥ επί 6 συνεχόμενους μήνες».
5. Ο κ. Βγενόπουλος καλεί τον ανακριτή να ερευνήσει ποιοι άνθρωποι στα υπουργεία γνώριζαν τι συνέβαινε και αναφέρεται:
- Στον τότε υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος, απαντώντας το Οκτώβριο του 2006 στον Χρ. Βερελή, παραδέχθηκε ότι γνώριζε το θέμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι τοποθετήσεις στους κρατικούς αυτούς τίτλους έγιναν χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου».
- Στον Γ. Κουρή, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, που, καταθέτοντας ως ύποπτος στον αντιεισαγγελέα εφετών Αντ. Λιόγα, παραδέχθηκε ότι οι εκδόσεις 7 δομημένων ομολόγων ήταν εξαιρετικά επικερδείς για το ελληνικό Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, έως το τέλος Μαρτίου, το αργότερο έως το Πάσχα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το κύριο μέρος της ανάκρισης, με τους υπεύθυνους του ΤΣΠΕΑΘ (130 εκατ. ευρώ), του ΤΕΑΔΥ (280 εκατ. ευρώ) και τους ενδιάμεσους προμηθευτές (Ακρόπολις, Παπαμαρκάκης, ΤΡΩΙΛΟΣ κ.ά.), να περνούν ως κατηγορούμενοι, την πόρτα του κ. Λέκκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου