Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

"Έφυγε" ο Πατριάρχης Αλέξιος

Εκοιμήθη πριν λίγη ώρα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Αλέξιος. 
Ο επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλέξιος Β’ (κατά κόσμον Αλέξιος Μιχαήλοβιτς Ρίντιγκερ), γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1929 στο Ταλίν της Εσθονίας. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης (τότε Λένινγκραντ). Το 1950 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Το 1958 προήχθη σε Πρωτοπρεσβύτερος. Το 1961, μετά το θάνατο της Πρεσβυτέρας του, έγινε Μοναχός και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1961 στον Καθεδρικό Ναό του Ταλίν χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ταλλίνης και Εσθονίας της Εκκλησίας της Ρωσίας και ανέλαβε και τοποτηρητής της Επισκοπής Ρίγας και Λεττονίας. Το 1964 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπος και στις διορίστηκε Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ρωσίας. Το 1968 προήχθη στο βαθμό του Μητροπολίτη. Το 1986 εξελέγη Μητροπολίτης Λένινγκραντ και Νοβγορόντ και ανέλαβε παράλληλα τοποτηρητής της Επισκοπής Ταλλίνης και Εσθονίας.
Στις 10 Ιουνίου 1990 εξελέγη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών.
Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης και της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας. Μετά την πτώση του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης εργάστηκε για την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας, το χτίσιμο νέων ναών και την επανόρθωση του κύρους της Εκκλησίας. Κατηγορήθηκε όμως ότι ήταν πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας KGB, πράγμα το οποίο δεν έχει αποδειχθεί.

1 σχόλιο:

  1. Ο μακαριστός Γέροντας Αλέξιος υπήρξε σπουδαίος Πατριάρχης για τους Ρώσους. Ίσως δεν πρόλαβε να προσφέρει όσα θα ήθελε στο ποίμνιό του. Ας έχουμε την ευχή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή