Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Μεσολόγγι: Η "Διέξοδος" για την Έξοδο

Στήλη με το κείμενο της ιστορικής απόφασης των Ελεύθερων Πολιορκημένων για την ηρωική τους Έξοδο στην Ελευθερία, κοσμεί από την περασμένη Κυριακή την είσοδο του Κήπου των Ηρώων στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Η εξαιρετικά καλαίσθητη στήλη από μάρμαρο, μπρούντζο και γυαλί, εντελώς λιτή και με απόλυτα συμμετρικές διαστάσεις, χωρίς ίχνος οποιασδήποτε καλλιτεχνικής ακρότητας, τοποθετήθηκε δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο σημείο δηλαδή όπου ελήφθη η απόφαση για την Έξοδο.
Η κατασκευή και τοποθέτηση της στήλης αποτελεί πρωτοβουλία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" και υλοποιήθηκε με συνεισφορά χρημάτων των "Φίλων της Διεξόδου".
Η απόφαση για την πραγματοποίηση της Εξόδου το βράδυ του Λαζάρου της 10ης Απριλίου 1826 ελήφθη απ’ τους Μεσολογγίτες όταν "εξέλιπεν κάθε ελπίς βοηθείας"... και ενώ "ευρίσκοντο νικηταί του εχθρού οπότε ομοφώνως απεφάσισαν" την Έξοδο στην Ελευθερία. Μιά απόφαση εθελούσιας πορείας προς τον θάνατο προκειμένου να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Μιά απόφαση που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά ως η κορυφαία πράξη αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου