Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Η Ευρώπη "θυμάται" τους καταναλωτές!


Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση για τον πίνακα επιδόσεων των καταναλωτικών αγορών, όπου εισηγητής για το ΕΛΚ ήταν ο κ. Μανώλης Αγγελάκας.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων των καταναλωτών αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο
για τον εντοπισμό και την ανάλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Στον πρώτο πίνακα αποτελεσμάτων, τα κύρια χαρακτηριστικά των καταναλωτικών αγορών ομαδοποιούνται σε πέντε δείκτες που αφορούν τόσο τα παράπονα των καταναλωτών, όσο και την ικανοποίησή τους, τα επίπεδα τιμών, την αλλαγή προμηθευτή καθώς και την ασφάλεια. Ο κ. Αγγελάκας υποστηρίζει ότιη χρήση δεικτών είναι πολύτιμη για τον εντοπισμό προβλημάτων και την επισήμανση των τομέων όπου χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση.
Ο εισηγητής του ΕΛΚ μέσα από τις τροπολογίες του επικροτεί την ανάπτυξή αυτού του πίνακα, καθώς πιστεύει ότι θα αποδειχτεί σημαντικό εργαλείο για τη διεύρυνση της πολιτικής για τους καταναλωτές.
Αναφορικά με την διασφάλιση της ποιότητας και της πληρότητας των στοιχείων (παράπονα, τιμές κτλ) του πίνακα, ο κ. Αγγελάκας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ακολουθείται μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και
καλεί τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν τόσο με την Eurostat, όσο και μεταξύ τους.
Μέσα από σχετική του επίσης τροπολογία,
ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της θέσπισης ενός εθνικού Συνηγόρου των Καταναλωτών, καθώς σε ορισμένα από αυτά ο συγκεκριμένος θεσμός λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία προς όφελος των καταναλωτών.
Τέλος ο κ. Αγγελάκας με σχετική του δήλωση υποστήριξε ότι ο πίνακας αποτελεσμάτων στην υπηρεσία των καταναλωτών,
μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο από το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να επωφελούνται στο έπακρο καθώς θα ενημερώνονται για τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου