Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Μπάρακ Ομπάμα. Η ελπίδα!

Του 
Διονύση Κονταρίνη 
denniskontarinis@yahoo.com 
patrinos12@hotmail.com 

Νέα Υόρκη,4 

Για όλους εμάς τους κατοίκους τούτης της χώρας, γιά όλους τους ανθρώπους, γιά όλο τον κόσμο, γιά όλους όσους ζήσαμε την καταστροφική οκταετία Μπους, η ελπίδα έχει ένα όνομα. Μπάρακ Ομπάμα.

Έκλεισε τις εργασίες του το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που έγινε στο Ντένβερ της Πολιτείας Κολοράντο. Όπως ήταν αναμενόμενο οι σύνεδροι έχρησαν με το χρήσμα του υποψηφίου γιά την προεδρία των ΗΠΑ τον νικητή των προκριματικών αναμετρήσεων, γερουσιαστή από το Ιλλινόϊς, Μπάρακ Ομπάμα. Είναι αυτός που θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μακ Καίην.

Από τις πρώτες του εμφανίσεις γιά την διεκδίκηση του χρίσματος, ο Ομπάμα κέρδισε αρχικά την συμπάθεια των Αμερικανών και σύντομα κέρδισε και την εμπιστοσύνη το

υς. Στο πρόσωπό του οι κουρασμένοι και απαγοητευμένοι από την καταστροφική οκταετία διακυβέρνησης του Μπους άρχισαν να βλέπουν την ελπίδα μιάς αλλαγής. Κι΄αυτή η ελπίδα της αλλαγής μπορούμε να πούμε πως τον τελευταίο καιρό, σαν ένα φαινόμενο, σαν ένα ρεύμα,  διαπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τον  κόσμο ολόκληρο. Μιά αλλαγή, που είναι γεγονός πως η αναμονή της συγκλονίζει όλο τον κόσμο. Όλο τον κόσμο, που έζησε τα δεινά της οκταετίας Μπους.

Είναι μιά συγκλονιστική αλήθεια ότι η κυβέρνηση Μπους μετράει τις τελευταίες της μέρες. Οι Αμερικανοί αλλά και ο κόσμος όλος χαίρονται γιά το τέλος της και είναι γεγονός ότι κανείς δεν θα αφήσει τα δάκρυά του να κυλήσουν  γιά τον θάνατό της.

Όμως δυστυχώς ο Μπους και η κυβέρνησή του καταβάλουν κάθε προσπάθεια γιά να κάμουν το τέλος τους ακόμη πιό επώδυνο γιά τον κόσμο ολόκληρο αφού οι τελευταίες κινήσεις τους τόσο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή του Καυκάσου επιδεινώνουν την παγκόσμια κατάσταση και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Κι΄αν, όπως δείχνουν τα πράγματα, η επέμβαση της Γεωργίας στην Οσετία, έγινε με την υπόδειξη της Ουάσιγκτον γιά να ενισχυθεί προεκλογικά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μακ Καίην, τότε ο Μπους επεμβαίνει απροκάλυπτα στον προεκλογικό αγώνα της χώρας, κάτι που το σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει ρητά. Ευχή όλων, να τελειώσουν τις μέρες τους πριν να είναι αργά γιά όλο τον κόσμο

Το πέρασμα του Μπάρακ Ομπάμα από την Ασία και την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ένας θρίαμβος που παρόμοιον δεν γνώρισε ποτέ πολιτικός όλου του κόσμου και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Πάνω από την Ευρώπη αλλά και πάνω απ΄ όλο τον κόσμο δεν πέρασε ένας υποψήφιος Αμερικανός πρόεδρος. Πέρασε ένας πολίτης όλου του κόσμου.

Αυτοί, σε γενικές γραμμές, ήσαν οι τίτλοι όλων των εφημερίδων της Ευρώπης γιά την επίσκεψη του Αμερικανού δημοκρατικού υποψηφίου και αυτόν τον χαρακτηρισμό του έδωσαν. Πολίτης όλου του κόσμου. Η παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα την Ασία και Ευρώπη, έχει περάσει πλέον στην ιστορία σαν μιά πολιτική επίσκεψη,  που προηγούμενό της δεν υπάρχει. Πάνω από διακόσιες χιλιάδες λαού επεφύλαξαν μιάν άνευ προηγουμένου υποδοχή του Ομπάμα στην πόλη του Βερολίνου. Στο πρόσωπό του οι λαοί της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, βλέπουν μιάν  αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον, που τα τελευταί οκτώ χρόνια  η διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Μπους μόνο δεινά έχει σωρεύσει πάνω σε όλο τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτόν τον καιρό ζούνε στιγμές  ιστορικές. Στιγμές ιστορικές που δείχνει να τις συμμερίζεται και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρεία των ΗΠΑ θα αλλάξει τη μορφή των ΗΠΑ αλλά θα αλλάξει και τη μορφή όλου του κόσμου. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και κρύβουν μέσα τους οι προθέσεις που προεκλογικά έχει αφήσει να διαφανούν.

Η ομιλία του στο στάδιο Ντένβερ του Κολοράντο, κατά την διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου, παρουσία 85.000 οπαδών του, συνεκλόνισε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίστηκε σαν ιστορική από εξέχουσες πολιτικές φυσιογνωμίες όλου του κόσμου. Κατάφερε να πείσει πως θα καταφέρει να απλώσει την αλλαγή πάνω από τις ΗΠΑ και πάνω από τον κόσμο. 

Βρισκόμαστε σε μιά από τις ιδιαίτερες εκείνες στιγμές, που η οικονομία μας βρίσκεται σε κρίση και το αμερικανικό όνειρο απειλείται και πάλι Αυτό το αμερικανικό όνειρο είναι που έκαμε αυτή τη χώρα μιά διαφορετική χώρα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα στήριξε έντεχνα την ομιλία του στις επιθυμίες των Αμερικανών αλλά και των πολιτών όλου του κόσμου που στο πρόσωπό του διαβλέπουν την ελπίδα της αλλαγής. Της αλλαγής που θα κλείνει μέσα της τον τερματισμό των πολέμων και το τέλος της οικονομικής κρίσης που έφερε στο χείλος της καταστροφής χιλιάδες αμερικανικές οικογένειες.

Βρισκόμαστε εδώ γιατί αγαπάμε πολύ αυτή τη χώρα γιά να επιτρέψουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μοιάζουν με τα προηγούμενα οκτώ.

Κι΄αυτό είναι που ζητούν αυτή τη στιγμή ο απλός Αμερικανός πολίτης αλλά και οι πολίτες όλου του κόσμου σε οποιαδήποτε γωνιά κι΄αν βρίσκονται. Όχι άλλα τέσσερα χρόνια σαν κι΄αυτά τα οχτώ φριχτά χρόνια που πέρασε όλος ο κόσμος.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Τζων Μπαντέϊν αλλά και όλο το επιτελείο των δημοκρατικών βρίσκονται στη θέση αλλά και έχουν τις δυνάμεις να μην επιτρέψουν στους ρεπουμπλικάνους να φέρουν ξανά άλλα τέσσερα φριχτά χρόνια στις πλάτες των Αμερικανών αλλά και να μην γεμίσουν με αμφιβολίες και  τρόμο τους λαούς όλου του κόσμου.
ΣΑΝ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ακόμη ο προεκλογικός αγώνας των δημοκρατικών δεν είχε κριθεί, όταν ο Μακ Καίην είχε ήδη εξουδετερώσει τους υπόλοιπους ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κάλεσε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.Χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή σαν μιά επίσκεψη γνωριμίας. Απ΄όσα όμως διέρρευσαν άλλον σκοπό είχε να εξυπηρετήσει η επίσκεψη αυτή. Τέλος πάντων. Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να καλέσει και τον έταιρον των υποψηφίων Μπάρακ Ομπάμα; Γιά να είμαστε σωστοί και με τους λόγους του ευαγγελίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου