Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Μποϋκοτάζ: Ας μιλήσουμε σοβαρά.

Πολύ το… κουράζουν οι καταναλωτικές οργανώσεις το θέμα για το μποϋκοτάζ στα καύσιμα και ψάχνουν, λέει, να βρουν τον τρόπο για να πετύχει η λαϊκή διαμαρτυρία. Και να δείτε ότι θα (αν) καταλήξουν στο απλό «μη βάζετε βενζίνη»!
Είναι το εύκολο και το… ανώδυνο – έτσι για να ακουστούμε και να συμπληρώσουμε τον φάκελό μας με μία κινητοποίηση παραπάνω…
Από τη στιγμή που η πολιτεία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το καταναλωτικό κίνημα (όπως και για την κερδοσκοπία) και κάπου φαίνεται ότι την βολεύει η ύπαρξη τέτοιου είδους «χαλαρών» καταναλωτικών οργανώσεων, δεν είναι καθόλου δύσκολο να πάρει μία απάντηση, με την δημιουργία ενός συλλόγου καταναλωτών. Χρειάζονται 21 υπογραφές αποφασισμένων πολιτών και η «καλημέρα» του συλλόγου να ειπωθεί με την εξαγγελία ενός «επιστημονικού» μποϋκοτάζ, που αποκλείεται να μην απασχολήσει τα ΜΜΕ.
Πρόκειται για την ιδέα ενός Γάλλου και είναι τόσο απλή και αποτελεσματική, που δεν την πιάνουν οι «ευαίσθητες» κεραίες των καταναλωτικών οργανώσεων…
Δηλαδή, να εξαγγελθεί μποϋκοτάζ κατά μιάς ή δύο εταιρειών καυσίμων και να βάζουμε βενζίνη σε όλα τα πρατήρια, εκτός από αυτά που ανήκουν στις συγκεκριμένες εταιρείες! Έτσι, το μποϋκοτάζ κατά των καυσίμων αποκτά ενδιαφέρον – μέχρι που θα πέφτουν… στοιχήματα για το πόσο θα ρίξουν τις τιμές τους οι εταιρείες που επελέγησαν για να μποϋκοταριστούν!
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό το είδος του μποϋκοτάζ, αφ’ ενός μπορεί να γίνει για κάθε είδος προϊόντων και αφ’ ετέρου δεν στερεί τον καταναλωτή από το προϊόν που μποϋκοτάρεται.
Η «γαλλική» ιδέα, οπωσδήποτε είναι θαυμάσια και αποτελεσματική. Τόσο μάλιστα που ο σύλλογος που θα τολμήσει, ας αναμένει να υποστεί σαμποτάζ πριν το πρώτο μποϋκοτάζ! Και τι έγινε; Η ώρα της αντιπαράθεσης έφτασε.
Υ/Γ
Κλικ
εδώ, (ή παρακάτω στα Σχόλια) για ένα αρκετά ενδιαφέρον σχετικό κείμενο που υπογράφεται από τον asteroid (http://aster-oid.blogspot.com/ και http://www.flickr.com/photos/aster-oid). Συνιστώ να διαβαστεί.

1 σχόλιο:

  1. Το παρακάτω κείμενο είναι ανηρτημένο στο http://chldimos.blogspot.com/
    (ο δείμος του πολίτη) και υπογράφεται από τον asteroid (http://aster-oid.blogspot.com/ και http://www.flickr.com/photos/aster-oid).

    Το θέμα της προστασίας του καταναλωτή γίνεται όλο και πιο θεμελιώδες σε μιαν αγρίως καπιταλιστική κοινωνία, όπως εξελίσσεται πλέον και η δική μας.
    Υπάρχει, όμως, καλός και υγιής καπιταλισμός - πάντα μέσα στα όρια και το πλαίσιο της "ιδεολογίας" του - όπως υπάρχει και κακός καπιταλισμός. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπως έμελλε αργότερα να γνωρίσουμε και τον κουτσό σοσιαλισμό, είχαμε από την αρχή έναν στρεβλό καπιταλισμό, γιαλαντζί, ερζάτς, ο οποίος δεν μπορούσε παρά να εξελιχθεί σε κακό καπιταλισμό, μετά την γενική απογοήτευση από τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό και πάντα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιήσεως, έτσι που ήρθε και στην χώρα μας.
    Ένα σύστημα άμυνας είναι και το καταναλωτικό κίνημα. Στον βαθμό, που καλλιεργεί καταναλωτική συνείδηση συγκροτημένη (δηλαδή, με δυό λόγια : αγοράζω κάτι που χρειάζομαι, με ποιότητα και στην σωστή γι' αυτό τιμή) το καταναλωτικό κίνημα αποτελεί πυλώνα του υγιούς καπιταλισμού.
    Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα δεν έχουμε δει κάτι ενδιαφέρον, συγκροτημένο, πειστικό. Σκόρπιες προσπάθειες, άτακτες, συχνά συνδεδεμένες με όρεξη διασπαθίσεως Κοινοτικών κονδυλίων - γιατί, ναι, η Κοινότητα διανέμει κονδύλια στις Καταναλωτικές Οργανώσεις, προκειμένου να προωθήσουν τους σκοπούς τους, να διαδώσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και να καλλιεργήσουν καταναλωτική συνείδηση.
    Ωστόσο, και οι Κρατικές Υπηρεσίες, δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις καταγγελιών, δεν κάνουν τίποτε περισσότερο παρά τον μεσάζοντα μεταξύ καταγγέλλοντος και καταγγελλόμενου, δίχως να λαμβάνουν συνήθως θέση και δίχως να επιβάλλουν κυρώσεις για παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών ή κατάχρηση δυνάμεως.
    Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς μπροστά μας, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να τον διανύσουμε, αφού πιθανότατα για πολλά χρόνια ο καπιταλισμός θάχει το πάνω χέρι και οφείλουμε να οργανωθούμε όλοι - ακόμα κι οι καπιταλίζοντες!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή