Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Παρέμβαση Μάξιμου σε Μαξίμου!

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Λαρίσης (ΝΔ) Μάξιμου Χαρακόπουλου, 11 βουλευτές της περιφέρειας συνυπογράφουν ερώτηση για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και ζητούν τον επιμερισμό των χρημάτων από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για το καρτέλ στο γάλα, στους κτηνοτρόφους που υπήρξαν θύματα των εναρμονισμένων πρακτικών.
Εκτός του Μάξιμου, την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Τσιάρας, Νίκος Σταυρογιάννης, Μιχάλης Γιαννάκης, Αντώνης Καρπούζας, Κώστας Μπαντουβάς, Γιώργος Βαγιωνάς, Βίβιαν Μπουζάλη, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και Πόπη Φουντουκίδου.
Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης
με θέμα ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, αναφέρει:
Η ελληνική κτηνοτροφία διέρχεται μια από τις δυσχερέστερες συγκυρίες με αρνητικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο του οικογενειακού προϋπολογισμού των κτηνοτρόφων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη συμπίεση των τιμών παραγωγού στο γάλα και το κρέας λόγω της λειτουργίας ολιγοπωλίων και εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά, αλλά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής με την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, αποτέλεσμα της διεθνούς αύξησης στη ζήτηση δημητριακών καθώς επίσης και της στροφής στα βιοκαύσιμα.
Η κυβέρνηση στηρίζοντας τους κτηνοτρόφους κατέβαλε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τις επιδοτήσεις και προχώρησε στη χορήγηση άτοκου δανείου για την αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας. Μάλιστα, πρόσφατα εξήγγειλε τη χορήγηση επιπλέον άτοκου δανείου.
Με βάση απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προηγούμενη ερώτησή μας για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θα αποδειχθεί ότι υπήρξαν θύματα της λειτουργίας εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά του γάλατος, οι ζημιωθέντες μπορούν να προσφύγουν κατά των γαλακτοβιομηχανιών στη δικαιοσύνη. Όπως σημειώνει στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Σπυρίδων Ζησιμόπουλος: «Ο ν. 703/1977 δεν προβλέπει αξίωση αποζημιώσεως, ωστόσο η παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1, 2 και 2α του ν. 703/1977 θεμελιώνει το παράνομο της ΑΚ 914 και με τη συνδρομή και των άλλων προϋποθέσεων της διατάξεως αυτής (ΑΚ 914) ο ζημιούμενος τρίτος έχει αξίωση αποζημιώσεως ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων».
Για λόγους, όμως, εύκολα κατανοητούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, δύσκολα κάποιος κτηνοτρόφος θα προσέφευγε μεμονωμένα εναντίον γαλακτοβιομηχανίας.
Ωστόσο, για το πολύπαθο αυτό κομμάτι των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα, τους κτηνοτρόφους, θα ήταν ηθική δικαίωση, αλλά και έμπρακτη στήριξη, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους συμμετέχοντες στο καρτέλ στο γάλα, να μην καταλήξουν στα δημόσια ταμεία, αλλά να αποδοθούν στα θύματα των εναρμονισμένων πρακτικών. Ο επιμερισμός αυτών των χρημάτων μπορεί να γίνει με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου ή άλλες αντικειμενικές παραμέτρους.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
Εξετάζετε τη δυνατότητα να επιμερισθούν στους κτηνοτρόφους που θα αποδειχθεί ότι υπήρξαν θύματα της λειτουργίας των εναρμονισμένων πρακτικών, τα χρήματα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις γαλακτοβιομηχανίες;
Τι επιπλέον μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων προτίθεστε να λάβετε;
Αθήνα, 7 Απριλίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου