Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Για τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία

Μία ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Σταύρου Αρναουτάκη (φωτογραφία), προς τον κ. Joaquin Almounia, έβγαλε είδηση, καθώς ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, έκανε μία δήλωση που ενδιαφέρει πολλούς. Είπε, ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγεί σε έλλειμμα, πληθωρισμό και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ΕΕ. Κάτι που ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα, καθώς αυτή η κρίση θα επηρεάσει τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, που αντιστοιχούν στο 21% του ΑΕΠ…
(Η συνέχεια με «κλικ» στα Σχόλια)

1 σχόλιο:

  1. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής (ΠαΣοΚ), ζήτησε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να υποστηρίξει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να εξέλθουν από τη σημερινή διεθνή πιστωτική κρίση και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές διεθνώς στον εμπορικό τομέα. Επίσης, θέλησε να μάθει ποιοι κλάδοι του εμπορίου και ποια ευρωπαϊκά προϊόντα θεωρεί ο Επίτροπος ότι είναι πιο ευάλωτα και θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προστατευτούν και με ποιον τρόπο. Τέλος, αν η Επιτροπή γνωρίζει το πόσο η κρίση αυτή θα επηρεάσει τομείς υπηρεσιών, όπως τον τουρισμό και τη ναυτιλία, που στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 21% του ΑΕΠ. Ποιά μέτρα σκοπεύει να λάβει και πώς θα ενεργήσει αποτελεσματικά για την ουσιαστική αντιμετώπιση των αρνητικών αυτών επιπτώσεων στους συγκεκριμένους τομείς;
    Ο κ. Almounia στην απάντησή του περιέγραψε τη σημερινή περίοδο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ε.Ε.
    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τον αντίκτυπο των οικονομικών αναταραχών τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ε.Ε. υπολογίζεται να μειωθεί κατά 0.5% ενώ θα αυξηθεί ο πληθωρισμός κατά το επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό εμπόριο, πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής εκτιμούν ότι εμφανίζεται ένα έλλειμμα 185.000 εκ. ευρώ για την Ε.Ε. των 27.
    Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική αυτή κρίση, σύμφωνα με τον Επίτροπο, είναι η συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μακροοικονομικών πολιτικών. Ο Επίτροπος αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα Global Europe που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2006, προς μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη διεθνή σκηνή και την καλύτερη πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών.
    Κλείνοντας την απάντησή του, ο Επίτροπος τόνισε ότι ο προστατευτισμός δεν είναι η λύση, ενώ επεσήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση και το άνοιγμα των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο επιφέρουν περισσότερα οφέλη παρά ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή