Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Το Μανιφέστο των εν Ελλάδι bloggers

Επειδή εν Ελλάδι τα bloggs μάλλον «ενοχλούν» και οι bloggers υποπτεύονται ότι οι κυβερνητικές απειλές θα πραγματωθούν, γι’ αυτό ίσως κυκλοφορεί -ως... αντίδοτο- στο Διαδίκτυο, ένα Μανιφέστο με 9 θέσεις. Δηλαδή:

1. Τα bloggs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα bloggs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία.
3. Τα bloggs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα bloggs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” bloggs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα bloggs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους, όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες, και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο τής έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η πολιτεία, τα media, οι επιχειρήσεις και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τους διάλογους τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Την τελευταία θέση, για να γίνει το Μανιφέστο 10λογος, την άφησαν για μένα. Βέβαια, ίσως να αποτελεί την μοναδική θέση ενός Μανιφέστου, αλλά τέλος πάντων! Γράφω:
10. Οι bloggers, γράφουν επωνύμως*, σέβονται τους εθνικούς, τους διεθνείς και τους άγραφτους νόμους - ιδίως εκείνους που έχουν σχέση με την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ατόμου.

* Όποιος γράφει ανωνύμως, δεν κάνει διάλογο, αλλά μονόλογο. Είναι σαν να... παραμιλάς και έχεις την απαίτηση ο άλλος να "διαλογίζεται" μαζί σου. Άλλωστε η κάθε υπογραφή "μετράει" στον αναγνώστη, καθώς δείχνει ότι.... υπογράφεις αυτά που γράφεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου